چگونه باتری خودرو را به طور امن جدا کنیم؟
نحوه باز کردن بست های باطری ماشین
ترمینال منفی را پیدا کنید. ترمینال منفی معمولاً دارای یک کاور پلاستیکی مشکی است، در غیر این صورت یک علامت منفی در اطراف ترمینال وجود دارد.
فقط لازم است در زمان بازکردن بست باطری در ابتدا بست قطب منفی(اتصال بدنه) از روی باطری به طور کامل باز نمائید. این کار باعث خواهد شد جریان برق از کل بدنه عبور ننمائید و اگر احتمالا در هنگام باز کردن بست قطب مثبت آچار به جداره خودرو برخورد کند جرقه ائی تولید نگردد.
برای باز کردن تحت هیچ شرایطی از ضربه برای جداکردن بست از قطب باطری استفاده نکنید.چراکه باعث قطع اتصالات داخل خانه های باطری و هم چنین ریزش خانه های آن میگردد. برای جدا کردن تا حد امکان پیچ بست را کاملا باز کرده و سپس با حرکت آرام بست را به سمت چپ و یا راست بچرخانید تا آزاد گردد.
نحوه بستن بست های باطری ماشین
در زمان بستن باطری نیز برای جلوگیری از حادثه باید در ابتدا بست قطب مثبت بسته شود و در نهایت بست قطب منفی نصب گردد.
برای جلوگیری از سولفاته شدن سرباطری می توانید روی بست را با گریس و یا مایع ظرف شویی بپوشانید.
برای محافظت در هنگام کار کردن با باتری همیشه دستکش کار عایق بپوشید. هنگام کار با باتری همیشه عینک ایمنی بزنید چون همیشه این احتمال وجود دارد که مایع خورنده ی داخل باتری به بیرون نشت کند.
قبل از هرگونه تلاش برای جدا کردن باتری از خودرو، ابتدا خودرو را خاموش کنید، زیرا مایع خورنده ی داخل باتری قابل اشتعال نیز است.
قبل از خارج کردن باتری هرگونه زیور آلات خود را در بیاورید. زیورآلات فلزی مانند گردن بند، ساعت و دستبند ممکن است به طور اتفاقی با باتری تماس پیدا کنند و ایجاد شوک کنند.
مراقب باشید که دو کابل مثبت و منفی نباید با هم برخورد کنند. همچنین باید مراقب باشید که کابل مثبت با قسمت های فلزی برخورد نکند. زیرا جریان باقی مانده در این کابل می تواند به اجزای الکتریکی خودرو آسیب برساند.
وظیفه اصلی باطری، برقرسانی به موتور و تامین نیروی لازم به استارت خودرو و در نهایت روشن شدن اتومبیل است. اما این قطعه حیاتی، دارای طول عمر خاصی بوده و پس از آن دیگر کارایی اولیه را نخواهد داشت. روشهایی وجود دارد که با استفاده از آن قادر خواهید بود عمر مفید باتری خودرو خود را افزایش دهید. در ادامه این مطلب قصد داریم روشهای نگهداری باطری خودرو را به منظور افزایش عمر آن بیان کنیم.
دلایل خراب شدن باطری
به طور متوسط یک باطری اتومبیل باید بین یک و نیم تا دو سال عمر مفید داشته باشد و پس از آن ضعیف شده و در نهایت قادر به روشن کردن خودرو نباشد.
اصلیترین دلایلی که میتواند باعث ضعیف و در نهایت از کار افتادن یک باتری شود عبارتند از:
- بطور کامل تخلیه کردن باطری
- قرار دادن باطری در مجاورت گرمای زیاد
- لرزش بیش از حد
- سولفاته شدن باطری
- رسوب گرفتن
- درست عمل نکردن دینام خودرو و شارژ نکردن باطری
- نگهداری باطری در شرایط بدون شارژ برای مدت طولانی
این موارد تنها بخشی از عواملی هستند که ممکن است موجب تضعیف باطری خودرو و در نهایت از کار افتادن آن شوند. عدم توجه به موارد بالا و نگهداری باطری در شرایط نامناسب باعث کاهش طول عمر باطری میگردد، به طوری که ممکن است تنها پس از چندماه از خرید باطری، مجبور شوید دوباره یک باطری تازه تهیه کنید.
شرایط نگهداری باطری خودرو
پس از آگاهی از دلایل خراب شدن باطری نوبت به این میرسد که بدانیم شرایط نگهداری باطری خودرو چگونه باید باشد تا عمر مفید باطری خودروی خود را افزایش دهیم. باید این نکته را مد نظر قرار دهیم که ما نمیتوانیم بیش از عمر استاندارد یک باطری از آن کار بکشیم و این امر موجب میشود که در شرایط آب و هوایی سخت به مشکل بخوریم و خودرو خود را نتوانیم روشن کنیم. در ادامه به بهترین و سادهترین روشهایی که ممکن است باعث افزایش عمر باطری شود اشاره خواهیم داشت.
- در مواقعی که قصد استفاده نکردن از خودروی خود را برای مدتی بیش از چهار روز دارید، حتما بست باتری را جدا کرده و ارتباط آن را با خودرو قطع کنید.
- برای نگهداری باطری خودرو با عمر بیشتر، هیچگاه آن را بیش از حد شارژ نکنید.
- هر چند وقت یک بار بست باطریها را چک کرده و از عدم سولفاته شدن آن اطمینان حاصل کنید.
- در فصول سرد سال خودرو را در مکانهای گرم نگهداری کنید.
- سطح اتکای باطری را چک کرده و از محکم بودن آن اطمینان حاصل کنید.
- اگر از باطریهای اسیدی استفاده میکنید، حتما سطح مایع درون آن را چک کنید و در صورت کم بودن، از آب مقطر برای افزایش سطح مایع استفاده کنید.
- از استارت زدنهای بی جهت و طولانی مدت بپرهیزید.
- هیچگاه نگذارید باطری به طور کامل تخلیه شود.
- هیچگاه دو قطب باطری با یک دیگر اتصال ندهید.
- برای جدا کردن باطری از خودرو، همیشه ابتدا قطب منفی را جدا کنید و سپس مثبت
- رطوبت زیاد باعث کاهش طول عمر باطری میشود.
- هر چند وقت یکبار قطبهای باطری را چک کرده و آنها را شستشو کنید.
- درب سلولهای باتری را چک کرده تا در صورت شل شدن، آنها را سفت کنید.
دلایل خالی شدن باتری را اینجا بخوانید
نکات طلایی هنگام خرید باتری خودرو
خشک بودن یا تر بودن باتری
دو نوع باتری در بازار موجود است باتری خشک (سیلد، sealed) و باتری تر (حاوی مایع اسید). برای استفاده در صنعت خودرو، باتری خشک از هر نظر مناسبتر و ایمنتر است، تنها مزیت باتری تر، ارزان بودن آن است.
مزیتهای باتری خشک عبارتند از:
- بخارات اسیدی ندارد و به دلیل جامد بودن محتویات آن، لازم نیست نگران ریختن اسید روی خودرو و داخل محفظه موتور باشیم.
- نوسانات ولتاژی کمتر و عمر طولانیتری دارد.
- از هر نظر نسبت به باتری تر ایمن تر است.
آمپراژ باطری
شرکت سازنده خودرو، آمپراژی را به عنوان حداقل آمپر مجاز برای باتری خودرو تعیین میکند. اگر تجهیزات اضافی، نظیر باند، ساب ووفر، آمپلی فایر و … روی خودرو نصب باشد، حتماً باید از آمپرهای بیشتری استفاده کنید.
قیمت باطری
قیمت باطری به چهار عامل زیر بستگی دارد: 1- آیا باطری کهنه را تحویل میدهید. 2- آمپراژ باطری، باتری با آمپر بالاتر گرانتر است. 3- باتری خشک از باطری تر گرانتر است. 4- باتری خارجی، مخصوصا کرهای از سایر باتریهای ایرانی گرانتر است.
ابعاد فیزیکی باتری
ابعاد باتری باید به گونه ای باشد که در محفظه مخصوص خود قرار گیرد.
کشور سازنده باطری – برند باطری
فرایند تولید باطری آسیبهای قابل توجهی به محیط زیست وارد میکند و هیچ کارخانه تولید باتری در کشورهای اروپایی وجود ندارد. در بازار ایران باتری خودرو ساخت کره جنوبی، ایران، ترکیه و چین است. باتریهای کرهای با برندهایی نظیر دوو, دلکور, پوما, سین, شارک, اوراستارت, تایگر و … عرضه میشوند که بیشتر آنها ساخت کارخانه Delkor هستند.
[irp posts="4238" name="باتری خودرو در بازار چند؟ + جدول"]
تاریخ تولید باطری
اگرچه باتری در اثر شارژ و دشارژ شدن فرسوده می شود و تاریخ تولید چندان تاثیری در کیفیت آن ندارد اما طبیعتا تاریخ تولید جدیدتر، انتخاب بهتری خواهد بود. تاریخ تولید باتری های کرهای به شکل زیر روی آنها حک میشود و با دقت زیاد قابل مشاهده است:
مثلا در باتریهای کره ای مثل این علامت ۴LR21 معنی آن به شرح زیر است: ۴: سال ساخت ۲۰۱۴ L: حرف دوازدهم الفبای انگلیسی است، یعنی ماه ساخت باتری ماه دوازده میلادی (دسامبر) است. R: حرف اختصار نام کارخانه تولید کننده است. ۲۱: روز تولید باطری است.