رسوب زدایی داخل موتور خودرو و فلاش کردن موتور
وقوع احتراق در موتور خودرو، همین طور گرد و غبار موجود در هوا و خردههای جدا شده یا ساییده شده از قطعات موتور، ناخالصیهای سوخت و… ذرات فراوانی را درون روغن موتور رها میکنند که در دراز مدت میتواند باعث تشکیل رسوب داخل موتور شود، معمولا برای جلوگیری از تجمع رسوب در موتور از روغن موتور استفاده می شود اما در نهایت موتور خودرو به دلایلی از جمله استفاده از روغن موتور نامناسب و همین طور عدم تعویض به موقع آن و خشک شدن روغن در سر سوپاپ ها، رسوب زیادی پیدا می کند و هر چند وقت یکبار نیاز به شست و شو و پاکسازی دارد.
رسوب گیری موتور یا دیتیلینگ موتور به صورت خشک و با بهرهگیری از شویندههای تخصصی انجام می شود. انجام پروسه رسوبزدایی و جرمگیری موتور و اجزای داخلی خودرو در هوای گرم تابستان اهمیت بیشتری پیدا میکند؛ زیرا در فصول گرم سال در موتور خودرو حجم هوای بیشتری رد و بدل میشود و نباید هیچکدام از دریچههای ورودی یا خروجی توسط رسوبات و آلودگیهای شیمیایی بسته شده باشد. از طرفی این موضوع میتواند بسیار خطرآفرین باشد، زیرا اغلب این رسوبات و آلودگیها از مشتقات نفتی هستند و در صورتی که عامل اشتعال برای آنها بوجود بیاید، ممکن است باعث ایجاد آتش و انفجار در زیر کاپوت خودروی شما شوند. در نظر بگیرید هرچه دمای محیط پیشرانه شما بیشتر باشد، رسوبات و آلودگیهای بیشتری تولید میشود.
علاوه بر این، رسوبات موجود در موتور باعث میشوند فشار زیادی به موتور خودرو برای رد و بدل کردن هوا وارد شود. فشار زیادتر، مساوی با تولید نیروی بیشتر از سوی موتور خودرو است و این موضوع ارتباط مستقیم با مصرف سوخت خودروی شما نیز دارد.
انواع مکمل های پاکسازی رسوبات موتور خودرو
مکملهای پاکسازی کننده رسوبهای درون موتور، به دو دسته تقسیم میشوند. دسته اول مکملهای برطرف کننده رسوبات پیشرانه خودرو، موادی هستند که بر روی پاکسازی بخشهای مربوط به احتراق موتور تاثیر گذاشته و رسوبات را در این بخشها پاکسازی میکنند.
دسته دوم از مکمل های پاکسازی رسوب موتور نیز مکملهایی هستند که رسوبهای انباشته شده در مسیر مجاری روغن را پاکسازی میکنند، چنین رسوباتی میتوانند باعث بروز اختلال در پروسه روغن رسانی به موتور شده و اصطکاک قطعات را افزایش دهند.
انواع روش های پاک سازی رسوبات موتور خودرو
1.استفاده از مکملهای جرم گیر
تمیز کردن قسمتهای کثیف موتور به وسیله مکملهای جرمگیر، آسانترین روش است. در این روش کافی است به فروشگاه مربوطه بروید، نوع جرمگیری که میخواهید را انتخاب و راهنماییهایی که روی آن نوشته شده است را دنبال کنید. مکملها معمولاً بسته به نوع موتور و فاصله زمانی بین استفاده از آنها، با هم فرق دارند. اما اگر دوست دارید خودتان با دست دریچه گاز را تمیز کنید، باید آماده باشید دستهایتان حسابی کثیف بشوند. باید محفظه هوای ورودی، وایر سنسورها و هر چیز دیگری که به آن متصل است را تمیز کنید. وقتی دریچه گاز باز است، بهتر است موتور را روشن نکنید.
روشن کردن موتور در این مرحله ممکن است تنظیم موتور را به هم بزند و لازم باشد که وضعیت آن به دقت مورد بررسی و رفع عیب قرار بگیرد. برای دیدن قسمت داخلی دریچه گاز از چراغ قوه استفاده کنید تا رسوبات تشکیل شده در جداره داخلی آن را ببینید.
با این که مواد جرمگیر قوی میتوانند رسوب را بر طرف و روند تشکیل آن را کند کنند، از طرفی میتوانند به سنسورها و کاسه نمدها آسیب برسانند. استفاده از ابزارهای دیگر، حتی مسواک نرم نیز میتواند به برخی از قسمتها آسیب برساند. بنابراین بهتر است حتماً از ابراز مخصوص این کار استفاده کنید که فقط به همین منظور طراحی شدهاند. در صورت امکان یک وسیله پلاستیکی انعطافپذیر پیدا کنید که بتواند بدون نیاز به خراشیدن، رسوبها را برطرف کند.
مطلب پیشنهادی: زمان تعویض واشر سرسیلندر
اگر از ابزار مخصوص استفاده کنید، دارای نوکی است که از قبل به میزان مناسبی مایع جرمگیر آغشته شده است و به قسمت داخلی دریچه گاز آسیبی نخواهد رساند. ابزار را روی کل قسمت داخلی بکشید تا زمانی که همه رسوبها برطرف بشوند. پس از انجام این کار، یک بازرسی چشمی انجام بدهید تا مطمئن شوید همه قسمتها تمیز شدهاند، سپس محفظهها، وایرها و بستها را به سر جایشان برگردانید.
مکملهای جرم گیر موتور انواع مختلف داشته و با توجه به میزان قدرت پاکسازی، نقطه موثر و همچنین حجم مواد داخل آن از قیمتهای متفاوتی برخوردار هستند. بزرگترین نقطه قوت چنین مکملهایی استفاده آسان و سریع آنها است؛ تنها کافیست پس از انتخاب و خریداری مکمل مورد نظرتان، آن را به باک بنزین خودرویتان اضافه کرده و پس از طی مسافتی در حدود 3000 الی 5000 کیلومتر مجددا این عمل را تکرار کنید!
فواید استفاده از مکملهای جرمگیر برای جلوگیری از ایجاد رسوب در موتور
• کاهش ضربههای وارد شده به موتور (nock) • بالابردن راندمان موتور خودرو • تمیزکننده کابراتور یا انژکتور • برطرف کننده رسوبات • افزایش شتاب خودرو • کاهش مصرف سوخت
2.فلاش کردن موتور
استفاده از موتور شور یا همان فلاش کردن یکی دیگر از روشهای رفع رسوب و گرفتگی اجزای داخلی موتور خودرو است. فلاش کردن موتور رسوباتی که به مرور زمان در موتور خودرو انباشته شده را برطرف کرده و مجاری عبور روغن را باز میکند؛ بر طرف کردن رسوبات درون موتور، مانع فرسودگی موتور شده و اجازه میدهد قطعات با حداقل اصطکاک کنار یکدیگر کار کنند.
استفاده از موتور شور نیز همچون استفاده از مکملهای جرمگیر روش بسیار سادهای دارد. پیش از تعویض روغن، مواد موتور شور را داخل موتور ریخته و پس از آن بسته به توصیه شرکت سازنده محلول، موتور را دقایقی روشن نگه دارید (در حدود 5 الی 10 دقیقه) تا محلول به همراه روغن به تمامی بخشهای موتور خودرو برسد. پس از طی شدن زمان مورد نظر روغن خودرو را عوض کرده تا محلول موتورشور نیز به همراه رسوبات، از پیشرانه خودرو خارج شود.
مطلب پیشنهادی: نکات اصلی در نگهداری از توربو شارژر خودرو
ناگفته نماند که فلاش کردن موتور خودروهای بسیار قدیمی و فرسوده چندان توصیه نمیشود و ممکن است فلاش موتور چنین خودروهایی به جای برطرف نمودن رسوبهای موجود در پیشرانه، مشکلات فراوانی را برای صاحبان این خودروها به همراه داشته باشد.
در موتور بسیاری از خودروهای قدیمی، رسوبات نقش درزگیر را ایفا کرده و شکافهای میان قطعات را پر میکنند؛ در نتیجه بر طرف کردن رسوبات در چنین خودروهایی احتمال دارد که باعث باز شدن درزها و شکاف ها شده و ضعف آن قطعات را آشکار کند.
فواید استفاده از فلاش موتور برای پاک کردن رسوب موتور خودرو
• بازیابی قابلیت ارتجاعی واشرها و پولک لاستیکی • بهبود روغن کاری و کاهش استهلاک موتور • پاکسازی موتور از هرگونه آلودگی کربنی • بهبود مسیر روغن رسانی در موتور • افزایش عمر موتور خودرو