نکاتی برای افزایش عمر لنت ترمز

همان طور که می دانید لنت ترمز وظیفه فراهم کردن اصطکاک برای توقف خودرو را بر عهده دارد. زمانی که شما پای خود را بر روی پدال ترمز فشار می‌دهید، لنت بر روی دیسک‌ها قرار گرفته و در نتیجه اصطکاک ایجاد می‌شود. عوامل مختلفی در طول عمر لنت ترمز تأثیر دارند هرچند نمی‌توان یک قانون کلی برای عمر لنت‌ها در نظر گرفت. البته افزایش ناگهانی قیمت قطعات خودرو در یک سال گذشته هم روی قیمت لنت بی تاثیر نبوده است و همین باعث شده تا حفظ و نگهداری قطعات خودرو جزو اولویت های رانندگی قرار بگیرد. به همین دلیل این مقاله قصد دارد شما را با عواملی که در طول عمر لنت ترمز تاثیر دارد آشنا کند و همچنین نشانه های زمان تعویض لنت را توضیح دهد. با ما همراه باشید.

عوامل موثر بر طول عمر لنت ترمز

۱. نوع لنت ترمز

شاید بتوان گفت مهمترین عاملی که بر طول عمر لنت ترمز تاثیر دارد، نوع آن است. لنت های ارگانیک قدیمی ارزان ترین لنت های موجود هستند و طبعا عمر مفید آن ها بسیار کوتاه است. لنت هایی که به آن ها کم فلز (Low Metallic) گفته می شوند از لنت های ارگانیک بهتر عمل می کنند و طول عمر بیشتری دارند. لنت های نیمه فلزی طول عمر نسبتا بالایی دارند اما لنت های سرامیکی مدرن گران ترین، و البته مطمئن ترین نوع لنت هستند و بیشترین طول عمر را دارند.

۲. نوع مسیرهای رانندگی

افرادی که بیشتر در بزرگ راه ها و جاده ها تردد می کنند، خیالشان از بابت طول عمر لنت ترمز راحت تر است. در این مسیرها راننده نیاز کمتری به ترمز کردن دارد و تعداد دفعات ترمزگیری آن ها کمتر است همین باعث می شود لنت های ترمز کمترین اصطکاک را با دیسک ها داشته باشند و در نتیجه عمر آن ها بالاتر می رود. از سوی دیگر مناطق شهری، به خصوص کوچه های پر پیچ و خم بیشترین آسیب را به لنت ترمز می زنند چون راننده دائم مجبور است از ترمز استفاده کند، زیاد توقف کند و سرعت خود را زیاد کاهش بدهد که نتیجه آن فشار بیشتر روی لنت های ترمز و کاهش عمر مفید آن ها است.

۳. تعداد سرنشینان خودرو

هرچقدر سرنشینان بیشتر یا بار بیشتری داشته باشید، عمر لنت ترمز خودروی شما زودتر به پایان می رسد چون هرچقدر وزن خودرو افزایش پیدا کند، ترمز نیاز به نیرو و فشار بیشتری دارد. معمولا خودروهای شهری خانواده های پرجمعیت زودتر دچار فرسایش لنت ترمز می شوند چون مرتب با سرنشینان زیاد در مسیرهای شهری تردد می کنند.

۴. طول مسافت طی شده

خودروهایی که مسیرهای کوتاهی را طی می کنند کمتر به لنت ترمز فشار می آورند، به طور مثال لنت ترمز خودروی یک کارمند که صبح ها با آن سر کار می رود و عصر با آن به خانه برمی گردد، کمتر دچار فرسایش می شود. از سوی دیگر لنت ترمز یک راننده تاکسی به دلیل طی مسافت طولانی زودتر فرسوده می شوند، عناصر تعداد سرنشین و تردد در مسیرهای شهری را هم که در نظر بگیریم بیشتر متوجه فشار وارده به لنت ترمز این نوع خودروها می شویم.

انواع لنت ترمز

نوع لنت‌ها از جمله عوامل بسیار مهم محسوب می‌شوند که نه تنها می‌توانند عمر آنها را افزایش بدهند، بلکه بر روی دیسک‌ها نیز تأثیر دارند. معمولاً به لنت‌هایی که جنس خوبی داشته باشند، لنت ترمز اصلی می‌گویند. اما به طور کلی می‌توان لنت‌ها را به 4 گروه مختلف تقسیم کرد.

لنت‌های ارگانیک

قیمت لنت خودرو ارگانیک نسبت به سایر لنت‌ها کمتر است و مسلماً عمر پایین‌تری نیز دارند.

لنت‌های کم فلز

لنت‌های کم فلز یا Low Metallic نسبت به لنت ارگانیک عمر بیشتری دارد و به همین دلیل قیمتش نیز بالاتر است. یکی از مشکلات اصلی این لنت‌ها این است که سر و صدای بسیار بالایی دارند.

لنت‌های نیمه فلزی

این لنت‌ها نسبت به موارد بالا عمر بسیار بیشتری دارند اما قیمتشان نیز بالاتر است. اما اگر بخواهیم بین فاکتور قیمت و عمر تناسب قائل شویم، لنت‌های نیمه فلزی بهترین انتخاب محسوب می‌شوند.

لنت‌های سرامیکی

قیمت لنت ترمز سرامیکی از تمام انواع دیگر بیشتر است اما در مقابل بهترین کیفیت را در اختیار شما قرار می‌دهد. جالب است بدانید که لنت‌های جلو خیلی سریع‌تر نسبت به عقب باید عوض بشوند چرا که بار ترمز بیشتر بر روی محورهای جلو تمرکز دارد.

چگونه زمان تعویض لنت ترمز را تشخیص دهیم؟

۱. لرزش پدال ترمز

از جمله نشانه‌هایی که به رانندگان خودروهای سواری گوشزد می‌کند که زمان تعویض لنت ترمز آنها فرا رسیده است لرزش پدال ترمز است. به این معنی که اگر هر بار با فشردن پدال ترمز این پدال شروع به لرزیدن کند، نشانه‌ا‌ی از آن است که لنت ترمز خودروی شما مستهلک شده است و باید در کوتاه‌ترین زمان ممکن با نمونه‌ای جدید جایگزین گردد.

مطلب پیشنهادی: در صورت ترمز بریدن چگونه خودرو را کنترل کنیم؟

۲. نامیزان شدن فرمان خودرو

از تنظیم خارج شدن فرمان خودرو هم می‌تواند به عنوان یکی دیگر از نشانه‌های فرسوده شدن لنت ترمز شناخته شود. اگر هنگامی که پدال ترمز را فشار می‌دهید فرمان خودرو به سمت خاصی متمایل گردد و همواره به آن سمت کشش داشته باشد ممکن است که این ایراد مربوط به وجود مشکل در لنت ترمز خودرو باشد. البته نامیزان شدن فرمان خودرو در هنگام فشردن پدال ترمز به طور قطع نشانه‌ی وجود مشکل در لنت ترمز نیست. بلکه این ایراد می‌تواند دلایل دیگری هم داشته باشد. با این حال بهتر است هنگام مواجه شدن با این مشکل پیش از انجام هر کاری سلامت لنت ترمز خودروی خود را مورد بررسی قرار دهید.

۳. ایجاد صدای غیر طبیعی به هنگام ترمز گرفتن

اگر هنگام ترمز گرفتن با صدای ناهنجاری از سوی لنت‌ها مواجه شدید احتمالا به آن معنی است که لنت‌های ترمز خودرو به طور کامل از بین رفته ‌است. بنابراین باید در کوتاه‌ترین زمان ممکن نسبت به تعویض آنها اقدام کنید. چرا که در غیر این صورت با هر بار ترمز گرفتن دیسک‌های ترمز خودروی شما یک قدم به سمت رویارویی با یک آسیب جدی و از کار افتادن نزدیک‌تر می‌شود.

۴. فعال شدن چراغ هشدار دهنده

در برخی از خودروهای سواری یک چراغ چشمک زن و هشدار دهنده‌ تعبیه شده است که زمان تعویض لنت ترمز را به اطلاع راننده‌ی آن خودرو می‌رساند. در صورت فعال شدن این چراغ لنت‌های ترمز خودرو باید بلافاصله مورد بررسی قرار گیرند و در صورت نیاز تعویض شوند. مسلما بسیاری از خودروها، به خصوص خودروهای قدیمی، از وجود چراغ یاد شده بی‌بهره‌ هستند. بنابراین باید در این خودروها لنت ترمز را به طور مستمر مورد بررسی قرار داد و در صورت وجود ایراد آن را با نمونه‌ی جدید جایگزین کرد.