رله دوبل و علائم خرابی آن در خودروهای مختلف
رله دوبل قطعه ای در خودرو است که وظیفه کنترل و برق رسانی به قسمت های سوخت رسانی و کامپیوتر خودرو را برعهده دارد. در صورت خرابی این قطعه، معمولا خودرو روشن نخواهد شد و عملکرد آن با اخلال مواجه خواهد شد. به همین خاطر قصد داریم شما را با رله دوبل و علائم خرابی آن آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
رله دوبل چیست؟
رله دوبل یک قسمت از اجزای برقی خودروهای انژکتوری است که دارای یک کانکتور ۱۵ راهه بوده و شامل دو عدد رله مجزا از هم است. وظیفه آن ارسال ولتاژ مورد نیاز اجزاء مختلف سیستم سوخت رسانی و نیز تغذیه کامپیوتر خودرو یا ECU از طریق باتری است. رله دوبل از دو راه ایجاد شده که در یک قالب جمع شدهاند که هر کدام از یک سیم پیچ با هسته مغناطیسی و یک کنتاکت تشکیل شده است. اگر بخواهیم سیمکشیها را مستقیم انجام دهیم و از رله دوبل استفاده نکنیم، هم طول و وزن دسته سیمها زیاد میشود و هم باعث داغ شدن سیمهای حاوی جریان آمپر بالای برق میشود.
رله دوبل در حقیقت قطعه ای است که وظیفه کنترل و برق رسانی به قسمت های سوخت رسانی و کامپیوتر خودرو را برعهده دارد. در صورت خرابی این قطعه، معمولا خودرو روشن نخواهد شد و عملکرد آن با اخلال مواجه خواهد شد. رله دوبل در سه حالت مختلف می تواند برق مورد نیاز قطعات خودرو را تامین کند. از آنجا هر کدام از این قطعات در حالت های مختلف سوئیچ بسته، سوئیچ باز و خودروی روشن، به میزان نیروی الکتریکی متفاوتی نیاز دارند، از این جهت این رله در خودرو تعبیه شده است تا در این سه حالت بتواند دقیقا همان میزانی برق رسانی را داشته باشد که قطعه مورد نظر نیاز دارد.
قطعاتی که از طریق رله دوبل برقشان تامین می شود در زیر لیست شده اند
- پمپ بنزین
- ECU
- انژکتورها
- کویل
- شیر کنیستر
- گرمکن دریچه گاز
- گرمکن سنسور اکسیژن
- چراغ چک
این قطعات جزو مهمترین قطعات خودرو هستند که با نیروی الکتریکی کار می کنند و اگر به هر کدام از این قطعات، میزان ولتاژ مورد نیاز ارسال نگردد، خودرو به طور کلی خاموش و یا ضعف عملکردی خواهد داشت. ما در اینجا قصد بازگشایی مبحث تخصصی در رابطه با رله دوبل را نداشته و تنها به ذکر خلاصه و جزئیاتی در این موارد بسنده می کنیم که برای همه دارندگان خودرو که سررشته فراوانی از قطعات داخلی خودرو ندارند، قابل فهم باشد.
به طور کلی برای آن دسته از کاربرانی که علاقه مند به دانستن طرز کار رله دوبل هستند، دیاگرام و نقشه طرز کار این قطعه در شکل زیر نمایش داده شده است که نشان می دهد برق هر قسمت ذکر شده در بالا، از چه پایه هایی از این رله، تامین می گردد.
چه خودروهایی دارای رله دوبل هستند؟
• خودروی پراید انژکتوری در تمام مدل های تولید شده
• پیکان انژکتوری و پیکان وانت در تمامی مدلهای تولیدی
• سمند با موتور XU7 غیر مولتی پلکس در تمامی مدل ها
• پرشیا با موتور XU7 غیر مولتی پلکس از مدل ۸۱ و پرشیا مدل ۷۹ و ۸۰ با رله دوبل متفاوت با سایر خودروها
• پژو ۲۰۶ فقط تیپ یک (رله دوبل مخصوص و متفاوت با سایر خودروها)
• خودروی دنا و سمند EF7 در تعداد محدودی
• رله دوبل آردی و روا در تمامی مدل ها موجود است.
• خودروی 405 موتور 1800 در تمامی مدل ها
رله دوبل خودرو در کجا قرار گرفته است؟
یکی از سوالاتی که ممکن است بسیاری از رانندگان خودرو داشته باشند، این است که مکان قرارگیری رله دوبل در خودروهای مختلف در کجاست؟ معمولا در خودروی پژو ۴۰۵ و سمند این رله در قسمت نزدیکی رادیاتور خودرو و در سمت راننده قرار دارد. در خودروی ۲۰۶ این رله در محفظه BM34 قرار دارد. در پراید، این قطعه در کنار باتری خودرو قرار گرفته است و در سایر خودروها، این رله معمولا در محفظه ECU قرار دارد.
علائم خرابی رله دوبل
• از جمله اولین نشانه های خرابی رله دوبل، عدم روشن شدن خودرو می باشد. اگر خودروی شما پس از استارت زدن روشن نمی شود، ممکن است رله دوبل آن دچار مشکل شده باشد.
• اگر پس از باز کردن سوئیچ، چراغ چک خودرو روشن نشود، می تواند نشانه ای بر خرابی رله دوبل باشد.
• هنگام باز کردن سوئیچ، برای دو الی سه ثانیه صدای آغاز به کار پمپ بنزین شنیده می شود. اگر این صدا پس از باز کردن سوئیچ شنیده نشود، می تواند دلیل بر خرابی رله دوبل باشد.
• پس از باز کردن سوئیچ، صدای تیک مانند خفیفی از خودرو شنیده خواهد شد که در صورت خرابی رله، این صدا شنیده نمی شود.
چگونه رله دوبل را عیب یابی کنیم؟
1- با استفاده از دستگاه عیب یاب (دیاگ)
با استفاده از دستگاه عیب یاب بطور مستقیم نمی توان رله دوبل را تست کرد اما در تست عملگرها ، ابتدا باید از سالم بودن رله دوبل اطمینان حاصل کرد ( چون برق تغذیه ۱۲ ولتی قطعات توسط رله دوبل تامین می شود ) و سپس از سالم بودن خود قطعه .
2- با استفاده از دستگاه مولتی متر
ابتدا کلید یا سلکتور دستگاه مولتی متر را روی قسمت اهم متر قرار داده و سپس سیم های مشکی و قرمز را در قسمت های مربوطه در دستگاه مولتی متر قرار دهید و دو سر سیم مشکی و قرمز را به پایه های مربوطه متصل کرده و میزان مقاومت سیم پیچ های رله دوبل را یادداشت کنید و با مقادیر استاندارد مقایسه کنید . در صورتی که مقدار مقاومت اختلاف زیادی داشته باشد ، معیوب بوده و باید تعویض گردد .
خودروهایی که رله دوبل ندارند چه قطعاتی برای تقسیم برق دارند؟
- در خودروهای پژو 206 بجز تیپ یک، رله دوبل وجود ندارد. ولی قطعه ای جایگزین و پیشرفته تر به نام bm34 و یا BSM وجود دارد که کارایی آن شبیه به رله دوبل است
- جعبه فیوز هوشمند پژو 206 که به آن بی اس ام BSM میگویند کمی متفاوت است
- تفاوت بی اس ام با رله دوبل این است که برق کلیه ی قطعات الکترونیکی خودرو حتی قطعات بدنه مثل چراغ ها و بوق هم در داخل این قطعه قرار دارد
- در بی ام ۳۴ و یا رله دوبل به ازای هر قطعه فیوزی هم قرار داده شده است. به عنوان مثال برق پمپ بنزین در فیوز شماره ۲ قرار دارد
- برای یکسره کردن و روشن خودرو خودروهای پژو 206 تیپ دو و سه قبل از مدل 1391 به فیوز 4 و 15 و پایه ی 8 سوکت مشکی bm34 برق مستقیم دهید
- در خودروی پژو 206 تیپ 5 و 6 مدل قبل از 1391 به فیوز 4 و 15 بی ام ۳۴ برق مستقیم می دهیم
- در خودروهای رانا و پژو ۲۰۶ ملی سیستم مولتی پلکس کاملا متفاوت است
- سیستم کنترل برق این خودروها تقریبا شبیه به نوع فرانسوی آن است